Som vi alle ved, betyder julen en masse ændringer i mange hjem. Lysene, juletræerne og de små julemænd, som har tages plads i hjemmet i løbet af december, skal nu pakkes tilbage i kasser. Ugerne efter jul kan føles lidt kolde og mørke, så her deler vi vores bedste tips til at planlægge belysningen i hjemmet, når alle juledekorationer er blevet pakket væk, og det nye år er kommet.
Den rette belysning kan virkelig løfte et rum, og det er vigtigt at tænke dine behov igennem, når du planlægger, hvilke lyskilder du skal placere hvor. Hvis der er en stort indfald af naturligt lys, har du måske ikke brug for så mange lyskilder, som i et rum, hvor der er mindre dagslysindfald. For at skabe et behageligt og funktionelt hjem er der brug for en kombination af stemningsbelysning og almen belysning - en regel er at forsøge at have mindst 5 belysningspunkter i et mindre rum og mindst 7 belysningspunkter i et større rum. Det kan virke som meget, men ikke alle lyspunkter behøver at være tændt på samme tid. Et rum bør belyses efter dets behov. Tænk over, hvad du skal lave i rummet, og planlæg, hvilken belysning der er nødvendig. Almindelig belysning (loftslampen) er et eksempel på et armatur, der ikke behøver at være tændt mere end når du har brug for et klart og godt lys i rummet, f.eks. når du gør rent.
På mørke vinteraftener kan det være hyggeligt at tænde dekorativ belysning, også kendt som stemningsbelysning. Disse armaturer giver en diskret belysning og skaber et stemningsfuldt og hyggeligt lys.